Foodblog: Spareribs

Spareribs: een gerecht dat overal ter wereld wordt gegeten en waar zo’n beetje iedereen van kan genieten. Het is misschien wel het meest populaire stukje vlees van de barbecue; zo niet dan vormen ze met de hamburger en de saté een mooie top 3.

Vandaar dat we er onze 4e foodblog aan wijden!

Spareribs in het kort

Spareribs is een vleesgerecht van geroosterd vlees aan varkensribben. Deze delen zijn afkomstig van onder de maag, borst en achter de schouders en bevatten meestal 11 tot 13 botten. Het vlees zit op en tussen de botten, afhankelijk van de kwaliteit en grootte. Een gerecht dat je wél met je handen mag eten in plaats van met je bestek. Dat is een van de redenen waarom kinderen zo dol op zijn!

Feitje

Vaak wordt er gedacht dat spareribs ook van een koe kunnen komen, maar deze worden shortribs genoemd

Zó doen wij het

We pekelen/rubben de ribben in met een eigen rub en roken de spareribs zelf langzaam gaar – low en slow; hierdoor gaat de smaak in het product en niet alleen aan de buitenkant van de spareribs.

Toen het nog geen sparerib was

Laten we beginnen met de basis: het varken. Zo heeft elk varkensras zijn eigen specifieke smaak. Een beetje slager kan vele soorten leveren. Het spreekt voor zich dat de spareribs van het Nederlandse varken het meest gangbaar is. Het is relatief neutraal van smaak, waardoor het zich goed leent voor marinades met een sterke smaak. Het is namelijk zonde om vlees met een heel eigen en karakteristieke smaak te sterk te kruiden.

Als jouw slager – in ons geval is dat Slagerij van Roessel – een ouderwetse vakfreak is, dan zal hij je graag nog veel meer vertellen over verschillende rassen met ieder hun specifieke smaak. Kies bij voorkeur scharrelvlees: het is veel lekkerder en ook nog eens diervriendelijker!

Wij gebruiken bij Kandinsky het Nederlandse wroetvarken. Deze varkens leven buiten en bewegen veel, en zelfs heel veel wanneer je ze met de Nederlandse productie-varkens vergelijkt. Die extra beweging en het voedsel geeft het vlees een wat nootachtige smaak en zorgt tevens voor vetopbouw in het spierweefsel, wat tot malser en smaakvoller vlees leidt.

Wroetvarkens, wat zijn dat dan?

Het wroetvarken is een innovatief varkenshouderijconcept gericht op toegevoegde waarde voor dier, boer, consument en biodiversiteit. Deze varkens kunnen de hele dag wroeten, hebben betere levensomstandigheden, hebben onbeperkt vers water en krijgen enkel non-GMO voer. De varkens zijn actiever, attenter en vertonen hun natuurlijk gedrag.

Door dit alles krijg je smaakvoller, natuurlijk en (h)eerlijk vlees!

Wij kunnen er in ieder geval niet genoeg van krijgen!

Kom langs bij ons om deze heerlijke versnapering te proeven! Ben je dat op korte termijn nog niet van plan? Volg ons dan op social media om op de hoogte blijven!