Foodblog: Pinsa Romana

In deze eerste foodblog van Eetcafé Kandinsky – JEEEEEJ! 🎉 – lees je alles over de pizza variant ‘Pinsa Romana’ die de laatste tijd aardig populair aan het worden is. En dat vinden wij geheel terecht!

Deze foodblog wordt twee keer per maand aangevuld met gerechten die je bij ons kunt komen eten, wijnen waarover wij niet kunnen ophouden met praten en andere lekkernijen van ons menu!

Wat is Pinsa Romana?

De Pinsa Romana is een variant van pizza die gemaakt wordt met een mix aan bloemsoorten, veel water en een langere rijstijd dan bij pizza. Het deeg wordt op die manier heel erg luchtig en wordt zo heel licht verteerbaar. Bijkomend voordeel is dat een Pinsa minder zout en calorieën bevat dan een traditionele pizza! Lekker én gezonder dus 😉

Feitje

Pinsa Romana is eigenlijk een soort liefdesbaby (of kruising, net hoe je het wil noemen) van een pizza en focaccia. Pinsa’s hebben een ovale vorm, een knapperige korst en een luchtige, zachte binnenkant. Die luchtigheid en licht verteerbaarheid van Pinsa is een direct gevolg van hoe het deeg gemaakt wordt.

De bereiding van Pinsa-deeg

Mix aan bloemsoorten: Traditioneel pizzadeeg wordt meestal enkel gemaakt van tarwebloem. Voor Pinsa’s gebruiken wij een mix gebruikt van tarwebloem, sojabloem en rijstebloem. Iedere bloemsoort heeft zijn eigen toegevoegde waarde bij de Pinsa. Zo geeft de sojabloem het deeg zijn brosheid. De rijstebloem helpt het water vasthouden en zorgt voor luchtigheid tijdens het bakken. Ook voegen wij gedroogde desem toe voor extra smaak.

Veel water: Het deeg voor een Pinsa is veel ‘natter’ dan traditioneel pizzadeeg; het bevat zo’n 75 tot wel 85% water. In vaktermen spreek je dan over deeg met een hele hoge hydratatie. In vergelijking: pizzadeeg bevat meestal ergens tussen de 53 en 65% water. Het hoge waterpercentage en de lange rijstijd maakt het pinsadeeg licht verteerbaar. En zo komen de ingrediënten niet alleen goed tot hun recht maar heb je ook een lekker luchtige bite!

Lange rijstijden: Voor pinsadeeg worden lange rijstijden aangehouden van om en nabij 72 uur. Alleen hele sterke bloemsoorten kunnen de hoeveelheid water in het recept voor pinsadeeg opnemen.

Pinsa’s op ons menu

Sinds eind september hebben wij 6 verrukkelijke Pinsa’s op onze menukaart!

Wij kunnen er in ieder geval niet genoeg van krijgen!

Kom langs bij ons om deze heerlijke versnapering te proeven! Ben je dat op korte termijn nog niet van plan? Volg ons dan op social media om op de hoogte blijven!