Foodblog: Nagelhout

Heb jij al wel eens Nagelhout geproefd?” – “Nagelhout, wat is dat dan?”

Wikipedia zegt dit erover: “Nagelhout is aan de lucht gedroogd rundvlees, en is nog het meest te vergelijken met rookvlees. Het is een typisch streekproduct en wordt nog door enkele slagers in het oosten van Nederland geproduceerd, met name in de Achterhoek, maar ook in Twente, Salland en delen van Drenthe.”

Een delicatesse uit het oosten van het land dus!

Hoe wordt Nagelhout gemaakt?

Het vlees, dat bij voorkeur afkomstig is uit een bilspier van een twee- tot vierjarige koe, moet na het slachten lang worden afgehangen en na het uitsnijden worden ingewreven met zout. In sommige gevallen wordt dit ook nog vermengd met kruidnagel of nootmuskaat. Vervolgens wordt het rundvlees gedurende enkele maanden opgehangen om te drogen aan de lucht.

Feitje

Nagelhout kan er nog wel eens mee worden verward, maar is zeker niet hetzelfde als het Duitse Nagelholz, dat vlak over de Duits-Nederlandse grens veelvuldig wordt gemaakt. Dit vlees wordt namelijk gerookt (bij 35-45 °C) en met speklappen omwikkeld.

Zó doen wij het

Liefhebbers snijden ‘m zo dun dat je er bijna doorheen kunt kijken en serveren ‘m als voorgerecht. Je kunt het ook heerlijk op brood, roggebrood, of op een charcuterie plankje bij de borrel nemen.

Wij serveren Nagelhout met roodlof, gekarameliseerde vijg, membrillo, sherry-granaatappel vinaigrette en balsamico uitjes. Oja, hadden we al gezegd dat ie zestien (16!) weken gedroogd is?

Onze bier-/wijntips

Wat je heerlijk kunt drinken bij Nagelhout? Als je het ons vraagt, zouden wij je dit aanbevelen:

Wijntip: Valpolicella Ripasso, Corvina, Molinara, Rondinella | Veneto | IT | Rood

Biertip: Tropical Ralphie weizen | Two Chefs Brewing

De geschiedenis van Nagelhout

De naam nagelhout verwijst naar de plank met spijkers (naegels) waaraan het vlees na het slachten werd opgehangen om te drogen. Vroeger hing het nagelhout bij rijkere boerenfamilies tussen de andere vleeswaren te drogen bij de vuurplaats, in de wieme – oftewel, een gedeelte van de boerderij waar men vlees rookte/droogde.

Het werd vroeger aangesneden zodra er visite was. Een plakje tarwebrood of een beschuit werd dan met een dun plakje nagelhout geserveerd. Nagelhout was toentertijd een luxe broodbeleg.

Wij kunnen er in ieder geval niet genoeg van krijgen!

Kom langs bij ons om deze heerlijke versnapering te proeven! Ben je dat op korte termijn nog niet van plan? Volg ons dan op social media om op de hoogte blijven!