Foodblog: Lardo

Lardo is een Italiaanse speksoort die voor bijna 100 procent uit vet bestaat. Het kan zijn dat je af en toe een flintertje vlees ziet zitten, maar meestal niet. Dit klinkt misschien als iets aparts, maar geloof ons; zodra je dit vettere broertje van pancetta hebt geproefd wil je niets anders meer!

De structuur van lardo is fluweelzacht en het vlees smelt op je tong. De smaak is vergelijkbaar met die van pancetta, maar iets subtieler door het gebrek aan echt vlees.

Lardo komt oorspronkelijk uit het noorden van Toscane, waar het werd gebruikt om extra calorieën binnen te krijgen als er niet genoeg eten was. En daar is lardo perfect voor, want je komt al aan als je ernaar kijkt. Die zorgen verdwijnen als sneeuw voor de zon zodra je een hapje neemt trouwens, want reken maar dat lardo hemels lekker is.

Wat is Lardo?

Lardo is rugspek van het Italiaanse Cinta Cenese varken. Het wordt gerijpt met met zout en rozemarijn in een met knoflok ingewreven marmeren bassin: dit zorgt ervoor dat het het spek lekker zacht wordt. In Colonnata, in Italië – waar het vandaan komt – stoppen ze er soms ook specerijen bij. Dit maakt het spek nóg aromatischer en smaakvoller.

Goed vet?

Lardo is goed voor je. Ja ja, denk je dan. Maar echt: door het rijpingsproces in marmer heeft lardo minder verzadigde vetzuren en cholesterol dan boter!

Zó serveer je Lardo

Snijd de Lardo met een scherp mes in heel dunne plakjes. Het prachtige, zoutige en kruidige spek smelt op je tong! Goddelijke op dikke sneden geroosterd zuurdesembrood, of in dunne plakjes over gerechten als hertenbiefstukjes of kwarteltjes. Of natuurlijk op onze Pinsa Romana 😉

Hoe wordt Lardo gemaakt?

Om lardo te maken, wordt het rugvet van een varken gepekeld in zout en suiker. Daar gaan smaakmakers bij als rozemarijn, tijm en peperkorrels.

Dit proces van pekelen kan wel maanden duren en het vlees wordt vervolgens ook nog gedroogd. Een hele klus dus, maar hierdoor wordt de structuur steviger en de smaken krijgen lang de tijd om tot de lardo door te dringen.

Wij kunnen er in ieder geval niet genoeg van krijgen!

Kom langs bij ons om deze heerlijke versnapering te proeven! Ben je dat op korte termijn nog niet van plan? Volg ons dan op social media om op de hoogte blijven!