Foodblog: Captains Diner

Het ontstaan van Captains Diner

Om te beginnen nemen we je mee terug naar het begin van de 17e eeuw. De opkomst van de V.O.C. (afgekort voor: Vereenigde Oostindische Compagnie) zorgde in die tijd voor veel veranderingen in de relatief traditionele Nederlandse keuken. Zo waren er – omdat de bemanning van de vele schepen maandenlang op zee was – grote voorraden met geconserveerde ingrediënten aanwezig in ons land. En het neusje van de zalm (spreekwoordelijk natuurlijk 😉) was voor de man aan het roer: de kapitein. Dit ‘luxe’ gerecht werd dan ook meteen naar de beste man vernoemd.

Feitje

De term wordt overigens ook (nog steeds) gebruikt voor het meest luxueuze diner aan boord van een cruise. Een avond met de kapitein als middelpunt, vergezeld door een meergangen-diner en meestal ook een dresscode 👨‍✈️

De ingrediënten; van vroeger en nu

Terug naar de essentie: want waar bestaat een Captains Diner uit? In het oorspronkelijke gerecht waren de kapucijners hét hoofdingrediënt van Captains Diner. Dit hebben wij vervangen door Borlotti bonen.

Afhankelijk van wat er toentertijd nog meer in de voorraadkast te vinden was, werden de bonen aangevuld met overige peulvruchten, zoutvlees (want dat was op die manier lang houdbaar) en tafelzuur. Denk aan augurken, uien en piccalilly.

Zoals ze vroeger keken welke richting ze wilden varen, zo gericht kijken wij naar details in dit gerecht. Wij pakken dan ook niet zomaar ingrediënten uit de kast, maar zijn juist op zoek gegaan naar een gebalanceerd maar lekker gerecht! Wat wij eraan toevoegde?

  • Ribeye van het weidevarken,
  • Biologische truffelworst van Brandt & Levie,
  • Aardappel mousseline met knoflook,
  • Borlotti bonen (zoals gezegd) en
  • Truffeljus.

En we kunnen je verzekeren: dat klinkt niet alleen lekker, het ís ook echt overheerlijk! Kom langs en probeer Captains Diner, zouden wij zeggen. Benieuwd naar wat je hier lekker bij kunt drinken? Wij adviseren je het volgende:

Wijntip: Pinot Noir, Spätburgunder/Ellermann-Spiegel l Pfalz l DE

Biertip: Irish Stout, O’Hara’s

Liever advies aan tafel over een keuze voor wijn? Vraag het gerust aan een van onze collega’s! Onze vinoloog vertelt je er heel graag van alles over en neemt je mee in de keuze die bij jou past!

Wij kunnen er in ieder geval niet genoeg van krijgen!

Kom langs bij ons om deze heerlijke versnapering te proeven! Benieuwd naar de rest van onze menukaart? Je bekijkt hier de lunchkaart en hier de menukaart voor het diner. Ben je dat op korte termijn nog niet van plan? Volg ons dan op social media om op de hoogte blijven!